Zaniklý hrádek nad vsí Červená u Letohradu. Písemné prameny zcela chybí. Pravděpodobně vznikl jako opěrný bod v době hustiských válek a brzy nato zanikl. V té době patřilo Kyšperecko rodu Žampachů z Potštejna. Hrad měl vojenskou funkci.
Skála na níž se nacházelo jádro hradu. Pohled z valu od severu přes hradní příkop.
Graficke pismenko Hrad nebo spíš strážní hrádek (či pouhá věž) stával na vsí Červená, asi 2 km jihozápadně od Letohradu. Poloha dnes zaniklého hradu je na výrazném skalnatém ostrohu nad Tichou Orlicí. Samotné jádro hradu se nacházelo na mohutném skalním balvanu. Plocha jádra je cca 20x6,5 m (podle měření J. Pižla). Ochrana hradu plně využívala možností přírodních dispozic. Jižní strana byla chráněna příkrým skalnatým svahem spadajícím k Tiché Orlici. Strmé svahy chránily hrádek i ze západu a východu. Vybudovat ochranu bylo třeba v místě, kde plocha hrádku navazuje na terén ostrohu. Zde byl vylámán široký příkop s plochým dnem. Příkop se dále stáčí po severní straně areálu, kde se ...
Jan Švejkar 12/2009; zdroj: Pížl, Jan, Hrad Rotnek nad vsí Červená, Hláska 2009/1, roč. 20; Musil F.; Hrady, tvrze a zámky okresu Ústí nad Orlicí, 1995, 12.12. 2009