Barokní socha Boha Otce z r. 1761 v severní části náměstí J. A. Komenského v severomoravském Brušperku.
celkový pohled na sousoší Boha Otce v horní části brušperského náměstí
© Jan P. Štěpánek 05/2009
Graficke pismenko Cenná umělecká památka – barokní socha Boha Otce – na náměstí J. A. Komenského v severomoravském městečku Brušperk. Socha, kterou v severní části náměstí lemují vzrostlý buk a javor, je krásnou ukázkou lidové barokní tvorby konce 18. století. Tvoří ji mohutný dvoustupňový podstavec (v dolní části tvořený mohutnými otesanými kamennými bloky, na něž navazuje zdobná část podstavce s volutami a reliéfem anděla) a samotná socha Boha Otce doplněná malými andělíčky. Bůh Otec je zpodobněn jako starší muž s plnovousem a s jablkem a žezlem.
Na podstavci sochy se nachází česky psaný nápis: „Racz Pane Bože, Otcze z nebe požehnat a opatrovati Miesto nasse ode vsseho zleho. C 1761 K.“

pověsti

K sousoší Boha Otce se váže pověst, která praví, že ze sklepení domu čp. 33 v severní části brušperského náměstí lidé často slýchávali tajemné zvuky, nářky a světýlko. Měšťany tyto události velmi zneklidňovaly a povídali si, že se ve sklepě tohoto domu zdržují dušičky, které nemají po smrti klid. Aby jejich duše vysvobodili, nechali před domem vystavět sochu Boha Otce. Od té doby byl na náměstí klid – duše byly vysvobozeny a spaseny.

61-62 Ostravsko

socha, monument