Bývalá tvrz ze 14. století na skalnatém ostrohu v majetku Pelhřima z Mnichu. R. 1359 se uvádí Pikart z Mnichu, po něm Petr z Mnichu (1367) a Jan z Mnichu (1394). R. 1762 byla tvrz upravena a slouží jako fara.
Pohled od mlýnského náhonu

tvrz Mnich

Graficke pismenko Ves Mnich je poprvé doložena r. 1352. kdy náležela Pelhřimovi z Mnichu. R 1359 se uvádí Pikart z Mnichu, po něm Petr z Mnichu (1367) a Jan z Mnichu (1394). Na počátku 15. století koupil Mnich Léva z Mezného a v rodu Mezenských z Mezného se statek udržel až do r. 1539, kdy Oldřich Řezenský z Mezného prodal tvrz Mnich s dvorem a vsí Václavu Krajířovi z Krajku. Od něho koupil r. 1552 mnišský statek, zvětšený o pustou ves Chválkov s dvorem, vsi Drunče a Bořetín, bratři Jan a Linhart Jankovští z Talmberka. Ti však koncem toho roku zemřeli a mnišský statek zdědil Janův syn Bohuslav z Talmerka. Po ...
Karel Tříska a kol.: Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, díl V. - Jižní Čechy, Svoboda, Praha 1986, 8.12. 2009

popis

Bývalá tvrz, nynější fara, stojí na jihovýchodním okraji obce na skalnatém ostrohu. Je to jednopatrová budova obdélníkového půdorysu, v přízemí klenutá, krytá mansardovou střechou. Tvrz bývala chráněna náspy, příkopy a rybníkem. Při přestavbě tvrze (1762) byl vnitřní příkop před tvrzí zavezen. Vnější příkop vycházející z rybníka v sobě zavíral kostel a ústil do dolejšího rybníka; byl srovnán až v r. 1843. Na jeho existenci se přišlo při budování