tvrz Špičky

Sahov, Dvořisko
Výrazné terénní pozůstatky tvrze Sáhov v obci Špičky. Sídlo vladyků Krumsínů ze Špiček (Sáhova). Po r. 1540 opuštěna a zchátrala. Na přelomu 16. a 17. stol. dle tvrzení rozebrána na stavbu kostela v Hustopečích
celkový pohled na tvrziště Sáhov ve Špičkách od východu
© Jan P. Štěpánek 11/2009
Graficke pismenko Výrazné terénní pozůstatky tvrze Sáhov na východním okraji obce Špičky u Hranic na Moravě. Ze Sáhova pocházel starý vladycky rod, píšící se po obci i tvrzi.
Z tvrze, stojící dnes v soukromých zahradách, se zachovaly pouze výrazné terénní pozůstatky v podobě pahorku jádra a části příkopu a valu.
Tvrziště lze navštívit pouze po domluvě s majitelem zahrady.

historie

První písemná zmínka o vsi Špičky se činí k roku 1169, ačkoliv se později ukázalo, že se jedná o falzum. První důvěryhodná zmínka pochází až z roku 1270, jako o lenním statku olomouckého biskupství. V listině z tohoto roku uděluje biskup Bruno ves Špičky jistému Eberhartovi, který se po obci psal a zřejmě zde tedy seděl. S tímto jménem lze předpokládat i založení tvrze. K roku 1321 je ve Špičkách uveden jakýsi Jan a o třicet let později kromě

Jan P. Štěpánek s využitím J. Tichánek: Tvrz Sáhov ve Špičkách u Hranic, s. 140-141, in Archeologie Moravy a Slezska, 2001 a M. Plaček: Ilustrovaná encyklopedie moravských hradů, hrádků a tvrzí, Libri, 2007, 1.12. 2009

popis

Pozůstatky tvrze Sáhov se v podobě terénně výrazného tvrziště nacházejí na východním okraji obce Špičky, asi 6 km východně od Hranic na Moravě, v zahradách domů čp. 28 a 30. Pro místo tvrze byl zvolen mírně se svažující hřeben východně od centrální návsi, jehož nejzazší část tvrziště zaujalo. Vlastní pahorek tvrze má podobu poměrně rozlehlého nepravidelného lichoběžníka a rozměrech cca 20 m (východní strana) x 42 m (západní až severozápadní

Přerov  (PR)
    Špičky