Nejvyšší hora národního parku České Švýcarsko (619 m nad mořem) dominuje náhorní planině mezi Labem a Kamenicí. Od roku 1880 zde stály postupně tři dřevěné rozhledny a chata, dnes jen základy. V bezlistém období dílčí rozhledy.
Růžovský vrch od východu (z úbočí Pastevního vrchu)
© Ivan Grisa 11/2009
Graficke pismenko Přístup na Růžovský vrch (Růžák) umožňuje žlutá značka Srbská Kamenice (3,5 km od autobusové zastávky Srbská Kamenice, pošta) - Růžová (4,5 km od autobusové zastávky Růžová I). Nejbližší autem legálně dosažitelné místo se nachází na rozcestí na jihovýchodním okraji Růžové (asi 3 km pod vrcholem). Pod vrcholem z hlavní cesty odbočuje vrcholová cesta (asi 300 m tam a zpět). Je třeba počítat s velkým výškovým rozdílem a četnými překážkami, které plynou z charakteru I. zóny NP (padlé stromy se prořezávají jen v nejnutnější míře). Výhledy omezuje porost, vzhledem k převážně listnatým stromům doporučuji se orientovat na bezlistá období. Vyhlídková místa na ...

Růžovský vrch
    Výrazná kuželová hora, tyčící se nad planinou mezi pravým břehem Labe a levým břehem Kamenice. Dominanta širokého okolí, viditelná i z údolí Labe nad Děčínem, vznikla třetihorní vulkanickou činností. Čedičový masiv tehdy prorazil silné vrstvy pískovců, které se v tělese kopce dodnes částečně dochovaly. Díky úrodnější půdě a teplejšímu klimatu proti pískovcovým stržím v okolí se zde vyskytuje teplomilná vegetace, lesní porost je převážně