Kostel z let 1772–6 nahradil starší svatyni, připomínanou poprvé roku 1352. Nová stavba vysoko nad centrem Srbské Kamenice, v sousedství fara. Následky poválečné devastace odstranila oprava 1993–5.
Kostel od hlavní silnice
© Ivan Grisa 11/2009
Graficke pismenko Kostel dominuje střední části obce, stojí nad příkrým svahem bočního údolí. Po místních komunikacích je možné ze silnice III. třídy Markvartice - Jetřichovice vyjet až ke kostelu, nejbližší autobusová zastávka Srbská Kamenice, pošta asi 200 m severovýchodně pod kostelem.

Kostel svatého Václava v Srbské Kamenici
    První zmínku o kostele v Srbské Kamenici obsahuje soupis českých farností z roku 1352. Stál zřejmě na dnešním hřbitově, doba vzniku ani původní vzhled nejsou známé. Snad šlo dokonce o dřevěnou stavbu. V letech 1568–1630 sloužil luteránům. Poslední pastor Jakob Jüngling měl při opuštění obce odnést dokumentaci farnosti. Existující zápisy tak začínají až rokem 1635. Od roku 1630 byl kostel filiálním k České Kamenici, samostatná farnost byla