Jednolodní barokní kaple sv. Jana Nepomuckého byla postavena v letech 1728–29. V roce 1852 byla zřejmě téměř celá znovu postavena po požáru vsi.
© Prudký Martin, 06/2009
Ves Drahouš stojí ve svahu za lesem nad městečkem Jesenice. Přístup je po silnici z Jesenice nebo z Tlesek.
Prudký Martin , 21.8. 2010

historie

Ves Drahouš je poprvé připomínána roku 1408, kdy byla sídlem vladyky Václava. Ten ji postoupil Litoldu z Moravěvsi. Roku 1549 patřila Jiřímu Šmikesovi ze Žďáru a později Libštejnským z Kolovrat. Barokní kaple sv. Jana Nepomuckého byla postavena v letech 1728–29 a stojí na podlouhlé návsi. Roku 1852 musela být znovu pseudobarokně vystavěna, pravděpodobně proto, že spolu s dalšími 11 domy a 9 stodolami podlehla požáru. Má obdélnou dispozici s

Prudký Martin podle Uměleckých památek Čech - Emanuel Poche a kolektiv, www.rakovnicko.cz a www.rakovnicko.cz, 28.11. 2009

Má obdélnou dispozici s apsidou. Uvnitř je empírový oltář.