Moje místa 0
Raně gotický kostel z konce 13. století, přičítán stavební aktivitě milevského kláštera. Připomínán v roce 1356. V roce 1712 byla přistavěna věž. Na jižní straně lodi se zachoval gotický pravoúhlý ústupkový portál. Zařízení převážně pseudogotické.
pohled od jihozápadu
© Milan Caha 06/2009
Graficke pismenko Raně gotický kostel z konce 13. století, pravděpodobně vystavěn hutí milevského kláštera. Jeho vznik rovněž souvisí s existencí panského sídla v jeho bezprostřední blízkosti. Kostel byl poprvé připomínán v roce 1356. Významně upraven v roce 1712, kdy byla mimo jiné přistavěna věž. Kostel prošel několika opravami, je dnes v dobrém stavu.
Milan Caha (zdroj:Poche E.a kol.: Umělecké památky Čech 2, Academia, Praha 1980), 12.1. 2010

popis

Jednolodní kostel uzavřený pětibokým presbytářem s opěráky, zaklenutý jedním polem hrotité klenby. Věž byla představěna v západním průčelí. Na jižní straně lodi se zachoval zajímavý gotický pravoúhlý ústupkový portál. Zařízení je převážně pseudogotické. Kolem kostela je fungující hřbitov.
    Milan Caha (zdroj:Poche E.a kol.: Umělecké památky Čech 2, Academia, Praha 1978), 12.1. 2010