Jednolodní románská kaple s hranolovou věží na západě, oltář barokní (kolem r. 1700). Stavba je zřejmě ze stejné doby jako kostel Zvěstování Panně Marii v obci – má s kostelem podobné stavební tvarosloví. Nad lodí zavěšen veliký zvon z r. 1561.
Kaple od jihovýchodu
Kaple stojí na zalesněném návrší východně od kostela.
20.12. 2009

turistické

Po telefonické domluvě s panem Rezkem (607 748 552), který přes léto obývá domek nad zdejší tvrzí, je možné si v jeho doprovodu a s bohatým výkladem prohlédnout kapli i nedaleký mariánský kostel (viz heslo). Více informací o zvonech na Dobrši najdete v článku Dobršské zvony, uveřejněném na tomto webu 14. 7. 2010.

historie

Před polovinou 13. století se kolem tvrze Koců z Dobrše formuje ves, ve které vyrůstá nejen kostel se hřbitovem, ale ze stejné doby zřejmě pochází i kaple na blízkém návrší (má s kostelem podobné stavební tvarosloví). U obce tak malé je velmi neobvyklé, že tu stojí hned dva románské svatostánky.
    Ivka, 20.12. 2009

popis

Kaple je jednolodní, původně románská (2. čtvrtina 13. století) stavba, s hranolovou věží na západě. Věž má v patře sdružená okénka, portál je v jižní straně lodi (podobá se portálu na nedalekém kostele Zvěstování Panně Marii v Dobrši). Uvnitř je kruchta na pilíři, která se otvírá do lodi dvěma oblouky, oltář barokní. Někdy se nehovoří o kapli, ale kostele – je možné, že tento svatostánek je starší, než vesnický kostel. Ten měl být postaven