Pozdně barokní dům z konce 18. stol. s klasicistní fasádou a mansardovou střechou z r. 1818, vystavěný na místě středověkých měšťanských domů.
nároží Nového domu na Masarykově náměstí
© Jan P. Štěpánek 11/2009
Graficke pismenko Cenný měšťanský dům na nároží Pernštýnského a Masarykova náměstí v historickém centru středomoravského města Prostějova.
Vystavěn byl koncem 18. století na místě starších středověkých domů s gotickým jádrem. Pozdně barokní podobu zvýrazňuje typická vysoká mansardová střecha. Dnešní podobu s barokně-klasicistní fasádou s ozdobnými pilastry v patře a visáží přízemí dům nabyl kolem roku 1818. Zajímavé jsou i klenuté prostory v přízemí objektu.
V současné době v domě sídlí lékárna a několik menších podniků.
V nedalekém sousedství domu se nachází hned několik výrazných dominant Prostějova: nová radnice s vysokou věží či renesanční pernštejnský zámek.