Opevnění předhradí (později města) vzniklo snad počátkem 13. stol. Bylo několikrát přestavěno a rozšiřováno, roku 1663 byl Loket vyhlášen zemskou pevností. Po jejím zrušení postupná demolice. Pozoruhodností byla zejména praktická neprůjezdnost města.
Bašta parkánové hradby

Městské hradby v Lokti

Graficke pismenko Podhradí královského hradu Loket mělo opevnění zřejmě již počátkem 13. století. Od počátku byla jeho hlavní pozoruhodností prakticky neprůjezdnost města, které mělo jedinou bránu (zvanou Dolní) na východní šíji ostrohu. Dalším průchodem hradeb byla Robičská fortna na v jižní části hradeb, která však sloužila jen místní frekvenci. Loketské hradby byly několikrát přestavěny a rozšířeny, hlavní důraz byl vždy kladen na zmíněnou Dolní bránu. Ta se postupně změnila na de facto samostatnou pevnost se dvěma věžemi, jejíž střežení obstarávali hradní mani. Tohoto faktu využívali při svých sporech s měšťany v 15.–16. století zástavní majitelé hradu i města Šlikové. Město ...
Ivan Grisa, dle K. Kuča: Města a městečka..., 3. díl, Libri 1998, 21.11. 2009

brána, opevnění