Městská památková reservace v Lokti byla vyhlášena 1950, obnovena 1979. Ani to nezabránilo rozsáhlým demolicím v samém centru města. Po roce 1990 proběhla rozsáhlá obnova domovního fondu i hlavních dominant (viz samostatná hesla).
Loket - letecký snímek
Graficke pismenko Příjezd do Lokte autem je možný ze silnice I/6 odbočením na starou silnici v Horách (ve směru od Prahy a Karlových Varů, pokračuje se kdysi slavnými loketskými serpentinami) nebo u motorestu za Sokolovem (od Chebu). Parkovat je možné buď na křižovatce u někdejší brány nebo na náměstí (za poplatek). Železniční spojení nabízí krátká provozovaná část trati Chodov - Krásný Jez. V Chodově vlaky důsledně navazují na rychlíky od a do Prahy (přes Ústí n. L.). V Lokti lze využít buď stanice Loket, nebo zastávky Loket předměstí, kde dnes vlaky končí. Z obou je to do starého města přibližně stejně daleko, zejména pokud zvolíte lehce adrenalinovou cestu po ...

Městská památková reservace Loket
    Město Loket stojí spolu se stejnojmenným hradem na ostrožně, obkroužené téměř dokonale řekou Ohří. Se sousedním Šibeničním vrchem ji spojuje šíje o šíři 180 m. Přestože má lokalita velmi vysokou obrannou hodnotu, chybějí odtud zatím doklady o osídlení v době před koncem 12. století. Centrem slovanského osídlení Sedlecka bylo hradiště nad Tašovicemi, dodatečně nazývané Starý Loket, a župní hrad Sedlec u dnešních Karlových Varů. Koncem 12.

Ivan Grisa, dle K. Kuča, Města a městečka..., 3. díl, Libri 1998, 19.11. 2009