Kostel sv. Vavřince byl postaven v pseudogotickém stylu v 19. století na místě staršího svatostánku, připomínaného jako farní roku 1356 a také 1680. Jeho dipozice je jednolodní s pětiboce zakončeným presbytářem na východní straně.
Kostel sv. Vavřince stojí poblíž karlovarské silnice u odbočky na Podbořany.
Prudký Martin , 17.11. 2009

historie

Lubene, německy Lubenz, první písemná zmínka z roku 1115 jako Luben. Toto označení pochází z přídavného jména luben – pokrytý kůrou stromů, možná byla zdejší stavení kryta kůrou, nebo v místním potoce plavaly kusy kůry. Lubenec pravděpodobně vznikl již v 10. století a farní kostel zde byl poprvé připomínán roku 1356. Roku 1415 se stal poddanským městečkem, ale velmi utrpěl za husitských válek. Za třicetileté války byl téměř vylidněn. Proto byl

Prudký Martin podle Uměleckých památek Čech - Emanuel Poche a kolektiv, Zeměpisná jména Československa, 17.11. 2009

Louny  (LN)
    Lubenec