I když zde nějaký kostel zřejmě stál již ve 14. stol., současná stavba pochází z r. 1784. Má však základy z doby pozdní renesance. Po přestavbách slohově nezařaditelný.
Kostel sv. Vavřince v Rudě nad Moravou
Pohled na kostel od jihovýchodu.
© Pavel Vítek 11/2009
Graficke pismenko Obec Ruda nad Moravou se nachází 8 km západně od Šumperku a 9 km severně od Zábřehu na Moravě.
Kostel sv. Vavřince je architektonickou dominantou obce. Stojí na horním konci obce, nedaleko od nádraží.
Prochází zde cyklotrasa Jindřichov – Ruda nad Moravou – Mohelnice a zelená turistická trasa z Janoušova do Bludova a Brníčka.

historie

První písemná zmínka o obci je z roku 1310. Již na počátku 14. stol. zde byla fara a tak jistě stál u ní i kostel. Fara zanikla po třicetileté válce. Znovu byla obnovena až v roce 1676. Současný kostel byl vystavěn roku 1784. Podle opěrných pilířů lze předpokládat, že zde stál snad pozdně renesanční kostel. Slohově se po přestavbách jedná o nezařaditelný kostel. Před kostelem stojí sousoší svatého Josefa s andílky, pocházející z roku 1729.

Šumperk  (SU)
    Ruda nad Moravou