Vodárenská věž postavena v letech 1918–1929 podle projektu architekta Františka Jandy, žáka Jana Kotěry.
Vodojem od jihu.
Graficke pismenko Nová vodárenská věž nahradila renesanční vodojem, který doposud stojí v bezprostředním sousedství zámku. Věž uprostřed sadů S. K. Neumanna byla postavena v letech 1918–1929 podle projektu významného českého architekta a urbanisty Františka Jandy, žáka architekta Jana Kotěry. Janda vytvořil podobné technické stavby v dalších českých městech, např.v Jaroměři, Bělé pod Bezdězem, Pečkách a v Kolíně. Poslední zmiňovaná byla postavena v roce 1928, jejím spoluautorem byl Jan Vladimír Hráský. V Poděbradech se Janda dále podílel například na stavbě budovy Zimních lázní (postaveny v roce 1912), secesního lázeňského penzionu na nároží Riegrova náměstí a Lázeňské ulice (rovněž postaveného v roce 1912) či vily Amálka.
Milan Caha (zdroj: Kuča Karel: Města a městečka v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, díl 5. (Par - Pra), Libri, Praha 2002 a wikipedia), 20.4. 2010

technická památka
     Nymburk  (NB)