Vila je první realizací secesního architekta Josefa Fanty v Poděbradech. Vznikla v roce 1898 přestavbou stodoly pro rodinu Obereignerovu. Romantická stavba s prvky různých slohů ve své době vyvolala bouřlivé reakce a posměch.
© Milan Caha 09/2009
Graficke pismenko Vila je první realizací významného secesního architekta Josefa Fanty (např. budova Hlavního nádraží v Praze) v Poděbradech. Vznikla v roce 1898 přestavbou opukové, snad barokní, stodoly na obytný rodinný dům pro poděbradskou rodinu Obereignerovu. Romantická stavba s prvky novorenesance a secese ve své době vyvolala rozporuplné, většinou však negativní reakce. Proto majitel vepsal do štítu nápis "Komu se nelíbí za moje na mým, nechť sobě postaví lépěji na svým." Dnes je považována za jednu z nejvýznamnějších prací architekta Fanty. Další objekty v Poděbradech, spojené s jeho jménem jsou vila Kouřimka a hřbitov.
Milan Caha (zdroj: různé zdroje na internetu), 10.11. 2009