Původně gotická, barokně upravená budova středověkého špitálu, spojeného s jménem manželky Jiřího z Poděbrad, paní Kunhuty ze Šternberka. Založen v roce 1444, sloužil do 20. let 20. století. Od té doby depozitář městského muzea.
© Milan Caha 09/2009
Graficke pismenko Původně gotická, barokně upravená přízemní budova středověkého špitálu, s výrazným barokním štítem. Špitál byl pojmenován podle své zakladatelky, první manželky Jiřího z Poděbrad, paní Kunhuty ze Šternberka. Ta jej založila v roce 1444 a budova po staletí sloužila místním nemocným a chudým. Špitál byl zrušen až ve 20. letech 20. století. Od té doby slouží jako depozitář sousedního městského muzea.

Milan Caha (zdroj:Poche E.a kol.: Umělecké památky Čech 3 (P/Š), Academia, Praha 1980), 27.11. 2009

Kunhuta ze Šternberka
    Kunhuta ze Šternberka pocházela z východočeské větve Šternberků. Její strýc, Aleš Holický ze Šternberka, spolu s Hynkem Ptáčkem z Pirkštejna byl přední osobností východočeských landtridů. Kunhuta se narodila na Konopišti 18. listopadu 1425. Do Poděbrad přišla v roce 1441 jako šestnáctiletá. Manželství s Jiřím z Poděbrad trvalo osm let a přineslo 7 dětí. Z nich se dospělosti dožilo 6 – Boček, Viktorin, Jindřich, Kunhuta, Kateřina a Zdenka.