Hrad se uvádí až roku 1338. O jeho existenci ve 13. a 14. století svědčí nález grošů Václava II. Od 14. století hrad ztrácel funkci a postupně mizel. Poslední budovy hradu zničeny za třicetileté války a místně na ně navázal pozdější kounický zámek.
Uherský Brod
Půdorys zdí v mástě hradu
Miroslav Plaček, Ilustrovaná encyklopedie moravských hradů, hrádků a tvrzí. Nakladatelství LIBRI
Graficke pismenko V Uherském Brodě se hrad uvádí až roku 1338. Nález dvou grošů Václava II. při likvidaci panského sklepa svědčí o jeho existenci na přelomu 13. a 14. století. Při stavbě tohoto sklepa byly patrně využity pozůstatky hradu. Po jeho západní straně se táhl dvojtraktový sklep. Spojením zbytků sklepního zdiva se předpokládá obdélný půdorys bývalého hradu. Po jeho straně se patrně nacházelo předhradí. Před hradem byl asi na severu parkán. Zbytky zdiva byly zjištěny i pod bývalou zámeckou jízdárnou (dnes kino) a z toho lze usoudit, že hrad přesahoval před městskou hradbu. Od 14. století ztrácel hrad ztrácel svou funkci. Poslední budovy hradu byly zničeny za třicetileté války. ...