Novorenesanční evangelický sbor a farní budova vznikly v Nymburce roku 1898 podle projektu B. Alberta. Stavbu provedla firma Matěje Blechy. Roku 1953 byly postaveny nové sborové místnosti, velká oprava v 90. letech 20. století.
Jižní (hlavní) průčelí
© Ivan Grisa 11/2009
Graficke pismenko Sbor ČCE v Nymburce se nachází na rohu ulic Smetanovy a Havlíčkovy, asi 400 m jihozápadně od zdejšího hlavního nádraží (linky S2 a S12 PID). Parkování možné bezplatně v bezprostředním okolí.

Sbor Československé církve evangelické v Nymburce
    Sbor helvetského vyznání vznikl v Nymburce přenesením z nedalekých Chlebů (viz místo) roku 1898. Povolení k tomuto kroku bylo vydáno 11. 11. 1897, stavba sboru začala na jaře následujícího roku. Slavnostní vysvěcení, spojené s mohutným průvodem, proběhlo 30. 11. 1898. Sborová budova má podobu klasického jednolodního kostela s 35 m vysokou věží v ose hlavního (jižního) průčelí. Dochoval se dodnes v podstatě v původní podobě, kterou zachovala i

Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 2., Academia 1979 a webová stránka sboru, 14.11. 2009

popis

Chrám je 31 metrů dlouhý a 12 metrů široký. Věž dosahuje výšky 35 metrů. Ve vstupní předsíni v přízemí věže je zasazena starobylá kamenná deska s nápisem z knihy Ecclesiaticus: “Kdo se ptá po slovu Buožym, dosáhneť ho w hojnosti. Kdo wierží slowu Buožymu, tenť sobie wáží pržikazany. A kdo se Pána Buoha duowieržuge nebudeť sklamán, ale upadne-li v pokussení wyswobozen bude”. Svého času byla umístěna patrně v chrámu sv. Jiljí. Odtud byla jezuity

rodo chrozit - podle webových stránek Jezuitské kostely, 5.3. 2011