Synagoga postavena v letech 1891–1892 v novorománském slohu. Bohoslužby se zde konaly do druhé světové války, po válce byla nepoužívaná. V letech 1959–60 byla upravena pro expozici Městského muzea, která je zde dodnes.
synagoga z Eliščiny třídy
© Milan Caha 11/2009
Graficke pismenko Synagogu, která nahradila starší stavbu, postavil v letech 1891–1892 stavitel Antonín Červený, který ji i vyprojektoval. Původně se jednalo o patrovou stavbu v novorománském slohu. Na východní straně měla apsidu a dále byla ozdobena čtyřmi cibulovými věžičkami na nárožích. Bohoslužby se zde konaly do druhé světové války, po válce byla nepoužívaná. V letech 1959–1960 byla upravena pro expozici místního muzea. Hlavní sál byl rozdělen na dvě podlaží, odstraněny byly nárožní věžičky. Městské muzeum budovu používá dodnes, je zde kromě železniční expozice i expozice dějin židovské komunity v Nymburku a okolí.
Milan Caha (zdroj: Blanka Rozkošná, Pavel Jakubec: Židovské památky Čech, Era 2004), 20.11. 2009