Notice: Array to string conversion in /var/www/hrady/https/funkce_oid_first.php on line 158
židovské město, Libochovice
První zmínky o Židech v Libochovicích jsou z 2. pol. 16. stol. Po r. 1591 začali být Židé soustřeďováni na západním předměstí a v první pol. 17. stol. zde vznikl uzavřený sídelní okrsek. Zachovala se řada soukromých domů, obecní dům a základy mikve.
náměstíčko bývalého židovského města
© Milan Caha 05/2008
Graficke pismenko První zmínky o Židech v Libochovicích pochází z druhé poloviny 16. století. Tedy žili Židé rozptýleni mezi ostatními obyvateli města. Jiří Popel z Lobkovic roku 1591 vydal nařízení, na jehož základě začali být židovští obyvatelé soustřeďováni na západním předměstí. V první polovině 17. století vznikl v Libochovicích uzavřený židovský sídelní okrsek se synagogou. V roce 1722 byl poprvé použit termín „židovská ulice". Na plánu z roku 1727 lze rozpoznat jádro sídelního okrsku se studnou, obklopený židovskými domy a synagogou, z něhož se židovské osídlení rozrůstalo západním směrem a vytvořilo tak ulici, která se dnes jmenuje ...