Pozůstatek židovské rituální lázně – mikve, doložené r. 1727. K rituálním účelům užívána do r. 1860, poté zpřístupněna veřejnosti. Po r. 1920 sloužila jako obecní studánka, zanikla po 2. sv. válce. Zachovány zbytky nádrže vyzděné pískovcovými kvádry.
pozůstatek nádrže rituální lázně
© Milan Caha 10/2008
Graficke pismenko Mikve jsou zajímavé, ale u nás málo dochované památky na židovského osídlení. Zbytky libochovické mikve najdete (pokud budete dobře hledat) ukryté v trávníku pod bývalým židovským obecním domem. Nádrž byla (na jaře 2008) dobře rozeznatelná, nicméně zanesená odpadky a zarostlá vegetací. Doporučuji si prohlédnout celé bývalé židovské město, kde se dochovalo několik původních židovských domů, včetně židovské vinopalny a jatek.
M.C., 8.11. 2009

historie

Poměrně málo dochovaným typem židovské památky jsou židovské rituální lázně – mikve. Libochovická mikve je doložena již na plánu z roku 1727. Sloužila mužům k očistě před svátky a sabaty, ženám pak před svatbou, po menstruaci a po porodu. Stávala pod židovským obecním domem na břehu Židovského rybníka. Byla to malá zděná budova, která byla postavena nad pramenem vody, zachycovaným do vyhloubené a vyzděné nádrže. K rituálním účelům ji zdejší

Milan Caha (zdroj: Jakub Zentner, Společnost pro obnovu židovského hřbitova v Libochovicích, publikováno na http://libochovicko.xf.cz), 8.11. 2009