První zmínky o špitálu jsou z r. 1557. V r. 1714 (podle jiných zdrojů 1738) byl přeměně na školu. V r. 1866 zde byl lazaret pruské armády. Škola sloužila do roku 1892, mezi její žáky patřil také budoucí vědec Jan Evangelista Purkyně.
bývalý městský špitál
© Milan Caha 05/2008
Graficke pismenko První zmínky o špitálu v Libochovicích se vztahují k roku 1557, kdy mu Wolf Fuxa odkázal sto kop míšenských. Nacházel se v dnešní Purkyňově ulici v domě čp. 18, který vznikl před rokem 1600 spojením dvou domů. V roce 1714 (podle jiných zdrojů v roce 1738) byl špitál přeměně na školu, která sem byla přenesena z nedaleké fary. Nový špitál byl knížetem Leopoldem Ditrichsteinem zřízen v nynější Riegrově ulici (tato budova se nedochovala). V roce 1866 se škola na čas proměnila na lazaret pruské armády. Škola sloužila do roku 1892, mezi její žáky patřil také Jan Evangelista Purkyně, budoucí významný český vědec.