Synagoga z první poloviny 19. století, postavena jako náhrada za starší dřevěnou. V osmdesátých letech 19. století přestavěna. Dochované desatero ve štítu. Původní vybavení ukradeno nebo zničeno, budova je ve špatném stavu.
Průčelí do ulice
Synagoga stojí vpravo v ulici ve směru na Kolešovice, nelze ji přehlédnout.
Prudký Martin , 1.11. 2009

historie

Synagoga je duchovním centrem každé židovské obce. Ta zdejší pochází z první poloviny 19. století jako náhrada za starší dřevěnou. V osmdesátých letech 19. století byla přestavěna a od té doby její vzhled nebyl měněn. Přes značnou schátralost se dochovalo desatero ve štítu a také poškozená dvoupatrová ženská galerie. Pro židovské bohoslužby je totiž typické oddělení mužů a žen. Muži se modlí v hlavním sále a ženy na galerii. Pouze v nejmenších

Prudký Martin podle www.zidovskehrbitovy.wz.cz a Židovské památky v Čechách a na Moravě-J. Fiedler, 1.11. 2009