Pondělí, 23. listopad 2020. Svátek slaví Klement, zítra Emílie
Hrazený, původně farní, gotický kostel, postavený v první polovině 13. století. V průběhu let byl několikrát přestavován (1500, 1744, 1797, 1842 a 1894) až do dnešní, pozdně barokní podoby. O rozsahu a původní stavební podobě není do 15. stol. nic známo.
kostel sv. Bartoloměje

kostel sv. Bartoloměje ve Stranné

Kostel byl v polovině 13. století patrně nejstarším a největším farním svatostánkem v okolí. Bohužel, však přibližně do roku 1500 nejsou dochovány žádné stavební ani dějinné zprávy a první místopisné zmínky o tomto kostele jsou až z konce 15. století, kdy zdejší farnost upadá a význam kostela tak postupně zaniká. Ale už v roce 1500 byl kostel znova obnoven. Během třicetileté války ztrácí zdejší farnost opět na významnosti a koncem první poloviny 18. století se počíná propadat do hlubin zapomnění, takže k jeho druhé obnově dochází v roce 1744 a upevněním pozic katolické církve v českých zemích počíná jeho rozkvět. Patronátní právo nad kostelem měli až do roku 1773 jezuité. Až císař Josef II. docílil toho, že patronát nad správou kostela po tomto roce přebírá Studijní fond. Většina financování oprav exteriéru i interiéru, ...
Jaroslav Šefčík (Milan Morava - Vlastivědný sborník Pelhřimovska), 1.11. 2009

půdorys kostela