Po předání staré radnice krajskému soudu chyběla v Boleslavi radnice. Město proto v letech 1865–8 postavilo dle projektu J. Fichtnera a J. Grusse mohutnou novorenesanční budovu pro úřad a první moderní školu. Oběma funkcím slouží dodnes.

Nová radnice v Mladé Boleslavi

Graficke pismenko Původní sídlo městské správy, dnešní stará radnice, sloužilo od roku 1858 krajskému soudu a dalším správním úřadům. Město nedostatek prostor vyřešilo v letech 1865–68 stavbou nové radnice, spojené s první moderní školou. Jedná se o trojkřídlý objekt s vnějšími fasádami ve stylu rané florentské renesance, vyprojektovaný J. Fichtnerem a J. Grusem. Západní a jižní křídlo a jižní část křídla východního zaujímá radnice, severní část východního křídla pak škola. Nároží jižního a východního křídla akcentuje štíhlá osmiboká věž s ochozem a rovnou střechou. Nádvorní fasády všech křídel jsou velmi prosté.
Z původních interiérů se zachovalo především hlavní schodiště a velká zasedací síň. Celý objekt byl nákladně rekonstruován v 90. letech 20. století a slouží oběma původním účelům.
Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek druhý, Avademia 1979, 1.11. 2009

Mladá Boleslav  (MB)