Hrady.cz
Původní gotický kostel z 1. pol. 14. stol. barokně přestavěn v 1. pol. 18. století. Před kostelem barokní socha sv. Mikuláše.
Pohled na jižní frontu kostela
© Pavel Vítek 09/2009
Graficke pismenko Městys Nepomyšl leží 7 km západně od Podbořan na úpatí Doupovských vrchů při silnici č. II/ 221, spojující Podbořany s Podbořanským Rohozcem. Obcí prochází modrá turistická značka vedoucí z Kadaně do Vroutku a Kryr.
V centru obce se nachází zajímavý osmiboký zámek. Kostel sv. Mikuláše leží nedaleko od zámku, západním směrem
Status městyse byl obci vrácen 1. října 2006.

historie

První písemný doklad o obci pochází ze 14. století. Původně gotický kostel byl v obci postaven v polovině 14. století. V první pol. 18. století prošel barokní úpravou. Tehdy získal svou dnešní podobu. V posledních desetiletích i na něj dopadl osud jako na většinu kostelů v tomto regionu, kdy po odsunu občanů německé národnosti počal chátrat. Jeho stav však ještě není nijak kritický.

popis

Kostel sv. Mikuláše je jednolodní stavba zakončená pětibokým presbytářem. Sakristie je umístěna na severní straně kostela, oratoř na jižní straně. Západnímu průčelí vévodí hranolovitá věž. Fasády jsou členěny lizénami a okna zakončena segmenty s okolo jednoduše zakončenými šambránami. Zařízení kostela pochází z doby barokní přestavby kostela. Křtitelnice barokní. V závěru kostela je umístěn figurální náhrobník datovaný rokem 1598. Před kostelem