Na Rozvoji, bývalý německý evangelický kostel
Evangelický kostel typu baziliky vystavěný v letech 1926–1927; sloužil nejprve německým luteránům, po druhé světové válce ho převzala Českobratrská církev evangelická.
Evangelický kostel v Českém Těšíně na Rozvoji

Graficke pismenko Evangelický kostel v Českém Těšíně na Rozvoji byl vystavěn v letech 1926–1927. Posvěcení kostela se uskutečnilo 27. 11. 1927. Byl vystavěn podle návrhu architektů Josefa Koziela a Wilhelma Schöna z Bielska (Polsko), stavbu provedla firma Fulda z Českého Těšína. Kostel je bazilikou s masivní zvonicí se dvěma nižšími věžemi po bocích zvonice. Kostel půsvodně sloužil sboru Německé evangelické církve v Čechách, na Moravě a ve Slezsku. Po druhé světové válce byl převzat Českobratrskou církví evangelickou.
Daniel Spratek (Zdroje: Novák, J.: Český Těšín ve staré fotografii. Č. Těšín 1990; 70 let evangelického kostela a. v. v Českém Těšíně na Rozvoji. Č. Těšín 1997; aj.), 28.10. 2009

61-62 Ostravsko
     Karviná  (KA)