Moje místa 0
Kaple sv. Maří Magdalény byla postavena Annou Reginou Ostritzovou r. 1774 (nad vchodem kartuš s letopočtem). Kaple byla opravena r. 1898 a 1993. Od r. 1958 je chráněnou památkou ČR.
Pohled na kapli ze silnice od jihovýchodu
© Pavel Vítek 07/2011
Graficke pismenko Osada Chomouty leží přibližně 1 km jižně od obce Sloup v Čechách. První zmínka o obci se objevuje roku 1454. Kapli sv. Maří Magdaleny nechala postavit r. 1774 Anna Regina Ostritzová, interiéru dominuje je rokokový oltář z doby založení kaple. Kaple byla opravena v letech 1898 a 1993. Od roku 1958 je chráněnou památkou ČR.

popis

Obdélná kaple se segmentovým závěrem, průčelí zdobí pilastry v nárožích. Nad obdélným portálem je kartuš s letopočtem 1774, rokem výstavby kaple. Kaple má křídlový segmentově ukončený štít, s malou nikou se soškou svatého, zřejmě Ježíše Krista. Po stranách štítu bývaly dvě sochy svatých, zachována jen jedna (sv. Petr ?). Vnitřek kaple je plochostropý, Hlavní oltář je rokokový z 2. pol. 18. stol.
    E.H. dle Umělecké památky Čech 1., Emanuel Poche a kol., Academia 1977, 5.8. 2013