Pramen Lužické Nisy poprvé uveden na mapě roku 1713 a na Müllerově mapě Čech jako Neisbronn. Snad již kolem roku 1850 bylo místo zviditelněno nápisem na kameni, jak uvádí starý popis maloskalského panství. V roce 1930 byl odhlen pomník pramene Nisy.
Graficke pismenko Pramen řeky Nisy (Lužické Nisy) se nachází na 252 říčním kilometru na kraji obce Nová Ves u Jablonce nad Nisou. U pramene byl v roce 1980 vystavěn pomník ke kterému vás zavede odbočka ze zeleně značené turistické cesty mezi Jabloneckými Pasekami a Smržovkou nebo Smržovský turistický okruh značený červenobíle. Cyklisté mají nejlepší přístup ze silnice mezi Novou Vsí a obcí Lučany. Pramen Nisy je v Nové Vsi nad Nisou zmiňován jako Neisborn, poprvé na mapě již roku 1713, na Müllerově mapě Čech je uveden jako Neisbronn. Snad již kolem roku 1850 bylo místo zviditelněno nápisem na kameni, jak uvádí starý popis maloskalského panství. Přibližně od roku 1900 obec ...
    Liberecký kraj
     Jablonec nad Nisou  (JN)