Na místě původního gotického kostela, který roku 1599 vyhořel postaven v pozdně barokním stylu roku 1781 kostel nový. Poslední generální oprava kostela proběhla v roce 2007.
Pohled od jihovýchodu
© Pavel Vítek 09/2009
Graficke pismenko Město Podbořany se nachází 15 km jihozápadně od Žatce a 38 km východně od Karlových Varů. Městem prochází železniční trať č. 160 Plzeň – Žatec. Městem vede zelená turistická stezka z Petrohradu k zámku v Krásném Dvoru.
Kostel sv. Petra a Pavla leží východně od centra města na malém návrší.

historie

První písemná zmínka o obci Podbořany pochází z roku 1108. Původní gotocký kostel zde stál již v 15. století. Ten roku 1599 i s městem vyhořel. Současný římskokatolický kostel sv. Petra a Pavla byl postaven roku 1781. Vystavěn je v pozdně barokním stylu. Poslední generální oprava kostela proběhla v roce 2007.

popis

Kostel sv. Petra a Pavla je jednolodní stavba zakončená trojbokým presbytářem. Na severní straně najdeme sakristii. V průčelí kostela, na jeho západní straně, je vyzdvižena hranolovitá věž. Tudy také vede hlavní vchod do kostela. Fasáda kostelní lodi je členěna pilastry. Zařízení interiéru kostela pochází z druhé poloviny 18. století. Na hlavním oltáři obraz pocházející ze století dvacátého. Kamenná křtitelnice je původní barokní. Řečniště

Louny  (LN)
    Podbořany