Bývalý benediktinský klášter založil Sv. Prokop za vlády kníže Oldřicha kolem r. 1032. Byl centrem slovanské vzdělanosti. Z původních románských staveb zbyly jen základy. Nynější stavba ze 14. st. byla přestavěna v době baroka a kolem r. 1860.
© Milan Caha 10/2008
Graficke pismenko V místě dnešního kláštera se podle legendy v roce 1032 setkal poustevník Prokop s knížetem Oldřichem.Podle legendy nabídl Poustevník knížeti v dřevěné číši vodu, která se proměnila ve víno. Z vděčnosti za tento zázračný čin pomohl kníže Prokopovi založit klášter, v jehož zdech se rozvíjela kultura a bohoslužebné obřady v jazyce slovanském. Součástí prohlídky, během níž si návštěvníci připomenou dobu Velké Moravy a vznik českého státu, je barokní refektář a kapitulní síň a nástěnnými malbami ze 14. století. Zároveň budou mít možnost si prohlédnout barokní kostel zasvěcený sv. Prokopovi. Kostel je zastávkou pro všechny, kteří v jeho ...
28.5. 2002

Hvězdy na věži
    Na kostelní věži lze nalézt pět šternberských hvězd vytesaných v kameni... komu se to podaří, do roka se mu splní přání:)
    Anna Hladíková, 8.10. 2008

klášter