V pořadí třetí židovský hřbitov v Lounech byl založen v letech 1874–1875 a z těchto let pocházejí i nejstarší náhrobky. Obřadní síň v postavená v eklektickém stylu s maurskými okny byla na přelomu 20. a 21. století opravena.
Pohled od západu na obřadní síň
© Prudký Martin, 10/2009
Židovský hřbitov v Lounech se nachází na severním okraji komunálního hřbitova a přístupný je volně z parkoviště vpravo od železničního přejezdu.
Prudký Martin , 21.10. 2009

historie

Současný zachovalý židovský hřbitov v Lounech je v pořadí třetí. První, z roku 1680, zanikl asi počátkem 20. století, druhý, sloužící do první poloviny 19. století, byl zrušen pro rozšíření vojenského cvičiště kolem roku 1930. Třetí hřbitov byl založen v letech 1874–1875 a z těchto let pocházejí i nejstarší náhrobky. Obřadní síň v postavená v eklektickém stylu s maurskými okny byla na přelomu 20. a 21. století opravena. Hřbitov je upravený a

Prudký Martin podle knihy - Židovské památky v Čechách a na Moravě - Jiří Fiedler, 21.10. 2009

židovské památky