Socha sv. Jana Nepomuckého nezjištěného stáří a původu stojí uprostřed návsi, u silnice jižně od kostela.
© Prudký Martin, 02/2008
Graficke pismenko Socha sv. Jana Nepomuckého stojí přímo na rozlehlé návsi a snad pochází z roku 1709 nebo 1732, kdy byl přestavován kostel. Je to jediná zachovalá socha v okolí, po všech ostatních zbyly pouze podstavce. Světec nemá okolo hlavy pět hvězdiček, které připomínaly pět ran Kristových, nebo prý také to, že při vhození jeho mrtvého těla do Vltavy zářily hvězdy. Ještě před válkou stál za ní statek, který byl po vysídlení sudetských Němců zbořen. Místní raritou je obliba této sochy mezi místními flamendry, kteří její okolí navštěvují po zavírací době hostince, aby zde pokračovali v konzumaci donesených nápojů. Paradoxně ji nazývají Barborkou, ačkoliv Jan z Pomuku, ...
Prudký Martin - zdroje římsko-katolické církve, 12.11. 2009

historie

Postava, jež byla později kanonizována jako svatý Jan Nepomucký, byla rozporuplnou osobností. Jeho svatořečení nepatří k nejšťastnějším činům papežské kurie. Generální vikář pražského arcibiskupství Jan z Pomuku (Nepomuku), někdy také zvaný Johánek (měl malou postavu, 165 cm vysokou), byl německé národnosti, narozený v západočeském Nepomuku, kde byl jeho otec Wolflin-Wolfgang pravděpodobně rychtářem. Stal se úspěšným obročníkem, byl kanovníkem u

Prudký Martin podle knihy Husitské Čechy - Zdeněk Fiala, 30.1. 2010