Sousoší Nejsvětější Trojice na čimelickém náměstí bylo postaveno za svobodného pána z Bissingenu po roce 1750. Jde o dílo význačného sochaře Jana Hammera. Tvoří jej sloup s plastikou Nejsvětější Trojice a pět dalších plastik světců.
© Milan Caha 05/2009
Graficke pismenko Sousoší Nejsvětější Trojice stojí na čimelickém náměstí nedaleko kostela. Bylo patrně postaveno za svobodného pána z Bissingenu po roce 1750. Jde o dílo význačného místního barokního sochaře Jana Karla Hammera. Na vrcholu sloupu je tradiční plastika Nejsvětější Trojice.
Světce kolem sloupu je těžké s jistotou určit, např. Poche je ve svých Uměleckých památkách neidentifikuje. Nejnovější studie T. Šikové věnovaná dílu J. K. Hammera považuje za jistou totožnost sv. Václava, další světce navrhuje identifikovat jako sv. Augustina, sv. Petra a sv. Jakuba Mladšího. Na konzole u paty sloupu pak socha sv. Jakuba Staršího. Sousoší je dnes v dobrém stavu.
Milan Caha (zdroj: http://katolicka-kultura.sweb.cz), Terezie Šiková: Jan Karel Hammer (1697 - 1759?) - Pozdně barokní sochařská dílna v Čimelicích u Písku, Průzkumy památek XX/1, NPÚ - ÚOP v Praze, Praha 2013, 3.11. 2013