zámek Krížová Ves

Grosserovský kaštiel
V jádře renesanční barokní zámek rodu Grosserů ze 17. století ve středu obce. Obdélná patrová stavba s mansardovou střechou. Severní polovina zámku je ve velmi špatném technickém stavu.
celkový pohled na zámek od východu
© Jan P. Štěpánek 08/2006
Graficke pismenko Barokní Grosserovský zámek (kaštiel) s renesančním jádrem ve středu severoslovenské obce Krížová Ves asi 2 km východně od města Spišská Belá.
Patrová obdélná stavba je krytá mansardovou střechou. V jižní části východní fronty zámku je k budově přistavěn nižší patrový polygonální přístavek, snad schodišťový či kaple. Severní polovina zámku je však ve velmi špatném stavu. Již před rokem 2006 (doba návštěvy) byla severní polovina mansardové střechy zbavena krytiny a zůstala pouze dolní polovina dřevěné konstrukce střechy se staršími arkýři. Destrukci podlehly i stropy. Jižní polovina objektu je udržována a zřejmě slouží obytným účelům. Tento stav je patrně dán dvěma vlastníky zámku.

historie

Renesančně barokní zámek (kaštiel) byl vystavěn v 17. století uprostřed obce. První zmínka o Křížové Vsi se činí v roce 1290, avšak lze předpokládat její existenci již před rokem 1272, kdy patřila magistru Kokošovi. V roce 1401 se obec dostala do majetku rodu Perényiů. Po vítězství císaře Ferdinanda I. Habsburského nad Janem Zápolským daroval panovník všechen tzv. spišský majetek rodu Horváth Stančin de Gradec. S krátkými přestávkami tomuto

Slovenská republika, turisické mapy 1:50 000, VKÚ Harmanec
    Slovensko