Hrady.cz
Na místě vlastnického kostela, připomínaného roku 1067 v podhradí, byl počátkem 14. stol. postaven farní kostel nového města. Přestavován koncem 14. stol., po požáru 1568 (1573–5) a 1870–2 (arch. Denhart).
Kostel od jihu
© Ivan Grisa 10/2009
Graficke pismenko Arciděkanský kostel svatých Petra a Pavla se nachází jižně od hlavního Mírového náměstí, u cesty k zámku. Během dne je možno nahlédnout do interiéru z podvěží, kostel je přístupný během pravidelných bohoslužeb v neděli od 9.00, v období květen – září i v úterý, středy a pátky od 17.45.

Kostel svatých Petra a Pavla v Bílině
    Vlastnický kostel v podhradí bílinského hradu poblíž tržiště se připomíná poprvé roku 1061 při konfliktu zdejšího správce Mstiše s nově nastoupivším knížetem Vratislavem II. Stál zřejmě na místě dnešní svatyně, postavené po polovině 14. století. Ta byla zřejmě ještě před koncem téhož století rozšířena o severní boční loď. Po požáru roku 1568 byl kostel obnoven v letech 1573–75, další přístavby v baroku. Půdorysně značně komplikovanou stavbu

Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 1., Academia 1977, D. Líbal: Katalog gotické architektury v ČR do husitských válek, Unicornis 2001, 17.10. 2009