Hrady.cz
Kostel v bývalé vsi Újezdě jižně od centra Bíliny založen 1420, dnešní stavba z konce 16. století. Jednolodní renesanční kostel, v současné době bez využití.
Kostel od severu
© Ivan Grisa 10/2009
Graficke pismenko Kostel stojí na nároží ulic Petra Bezruče a Alšovy. Z centra města je vzdálen asi 600 m jihozápadně (z vlakového i autobusového nádraží přibližně 1,5 km). Příjezd autem možný ze silnice II/257 (Bílina - Kozly, Spojovací ulice) odbočením do ulice 5. května, následně Palackého a Petra Bezruče. Vzhledem k tomu, že se zde nekonají bohoslužby, je nepřístupný.

Kostel Zvěstování Panny Marie v Bílině - Újezdě
    Kostel v někdejší vsi Újezd jižně od bílinských hradeb vznikl roku 1420. Původní stavbu nahradil před rokem 1600 jednolodní bezvěžový renesanční kostel. Po roce 1945 zchátral, v současnosti správce hodnotí jeho stav jako dezolátní. Unikátně zachovaná jednotná architektura a interiérový dekor s o málo mladším vnitřním zařízením (kolem roku 1670).
    Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 1., Academia 1977, 17.10. 2009

popis

Kostel je jednolodní, vzhledem k terénní situaci orientovaný k jihovýchodu. Vnější fasády jsou prosté, významně se uplatňují opěráky u zdí lodi i presbytáře. Hlavní průčelí zdobí pravoúhlý portál s kamenným ostěním a sloupovou edikulou s rozeklanou římsou, do které je vložena kartuše s aliančním erbem Lobkoviců. Okna presbytáře a bočních stěn lodi mají segmentové záklenky. Střecha lodi je nízká stanová se sanktusníkem na vrcholu, na presbytáři