Hrady.cz
Novogotická stavba z let. 1886–87 z režného zdiva, vysvěcená v r. 1893. Nahradila starší dřevěný kostel sv. Máří Magdaleny ze 14. století.
celkový pohled na kostel sv. Františka a Viktora
© Jan P. Štěpánek 06/2009
Římskokatolický kostel zasvěcený sv. Františku a Viktoru je v podstatě jedinou dochovanou architektonickou památkou dožívající ostravské městské čtvrti Hrušova. Tato kdysi vzkvétající městečko bylo definitivně odsouzeno ke stagnaci a zániku po ničivé povodni v roce 1997.
Jednolodní novogotická stavba z režného zdiva je pečlivě udržována, stejně jako blízká fara a okolní parčík.

historie

Na konci 19. století se malá vesnice Hrušov v severovýchodním sousedství Ostravy, pod soutokem Ostravice s Odrou, začala prudce rozvíjet. Toto bylo zapříčiněno jednak výhodnou polohou v blízkosti železnice Vídeň - Krakov Severní dráhy Ferdinandovy a jednak několika průmyslovými podniky, které si Hrušov vybrali za své sídlo. Zdejší starý chátrající dřevěný kostelík sv. Máří Magdaleny ze 14. století přestal velmi brzo věřícím postačovat, a proto

Jan P. Štěpánek s využitím stránek farnosti, 14.10. 2009