Jáma Vrbice vystavěna v l. 1911–13 společností Severní Dráha Ferdinandova. Sloužila jako odvětrávací pro důl Hubert. Jáma zasypána r. 1992, když dosáhla hloubky 386 m. Těžní budova s ocelovou věží a strojovna v r. 1993 vyhlášeny kulturními památkami.
těžní budova s ocelovou věží nad 386 m hlubokou jámou
© Jan P. Štěpánek 06/2009
Graficke pismenko Významná kulturní technická památka reprezentující hornickou minulost regionu – to je zachovalý areál bývalé větrné jámy, dolu Vrbice na rozhraní ostravské části Hrušov a Bohumínské Vrbice. Jako mnoho dalších, jsou i stavby jámy Vrbice vystavěny z červených režných cihel s velkým důrazem na estetické ztvárnění. Od roku 1993 jsou bývalá těžní budova s ocelovou věží a strojovna vyhlášeny za kulturní památky.
K areálu je snadné se dostat ze staré silnice do Bohumína, kousek za místem, kde se napojuje na dálnici D1.

historie

Důl Vrbice byla založena poměrně pozdě. S těžbou jámy započal její majitel, Severní dráha Ferdinandova roku 1911 na severovýchodním okraji rozrůstající se Ostravy. Jáma měla sloužit k diagonálnímu odvětrávání nedalekého dolu Hubert v Hrušově. V roce 1913 byla nad jámou postavena těžní budova s ocelovou věží. Strojovna z r. 1911 byla do dnešní podoby upravena v roce 1919. Vzhledem ke skutečnosti, že v těsné blízkosti areálu dolu projížděly vlaky,

popis

Větrná jáma Vrbice dosáhla své maximální hloubky v úrovni 6. patra (386 metrů). Jáma měla čtvercový profil 4,5 m s cihelnou vyzdívkou. Důlní budovy nad jámou byly vystavěny s velkým citem pro skloubení estetiky a funkčnosti. Hlavní objekt jámové budovy z režného zdiva doplňují dvě krátká boční křídla difuzorů a ventilátoren, které vytvářejí dojem nádvoří, v jehož prostoru podpírají 19 m vysokou těžní věž mohutné ocelové příhrady. Druhá z

61-62 Ostravsko

technická památka