palác žďárských opatů

Lídlův dům č. p. 293
Méně známý historický dům na Zelném trhu 10 vedle slavného domu s divadlem "Husa na provázku" postavený v pol. 18. století. Patřil opatům žďárského kláštera a později rodině Lídlů, kteří zde vyráběli a prodávali hudební nástroje.
Lídlův Dům
Graficke pismenko Více než sto let patřil palác opatů žďárského kláštera (znak cisterciáckého kláštera ve Ždáru nad Sázavou nad portálem) na vršku Zelného trhu 10 rodině Lídlů, kteří v něm vyráběli a prodávali hudební nástroje. Barokní přestavba byla provedena v letech 1752–1753 podle projektu brněnského architekta Frantička Antonína Grima. V dnešní době se připravuje rekonstrukce celého domu. Dům je památkově chráněn. V 2. polovině 19. století bylo přistavěno třetí patro.