hájenka na Březníku

Březník; Pürstling
Hájenka na Březníku ležící asi 8 km záp. od Modravy poblíž Roklanského potoka v Luzenském údolí patří k nejdeštivějším územím v České Republice. Od r. 2002 informační středisko Národního Parku Šumava, v letní sezoně pohostinství.
Hájenka na Březníku
Graficke pismenko Hájenka v dřívější osadě ležící asi 8 km z od Modravy poblíž Roklanského potoka. Z osady zbyla jen hájovna, ve které je nyní v letní sezóně pohostinství a můstek přes Roklanský potok. V letech 1952–1970 zde byla rota PS Březník. K hájence a dříve i osadě se váže román K. Klostermanna Ze světa lesních samot. Od hájovny je vidět údolí s horami Luzný (Lusen) na JZ a oběma Roklany (Rachel). V letních měsících je hojně využívaná jak pešími turisty, tak i cyklosturisty.
MarcoRave, 12.10. 2009

historie

Nejstarší budova na Březníku sloužila jako dřevěná lesovna, byla postavena roku 1804 po založení polesí Březník a stejnojmenné osady. Myslivnu, jak ji známe dnes, postavili roku 1856. Tzv. Schwarzenberská myslivna byla obydlena až do r. 1951. Za první republiky poskytovala ubytování (13 lůžek) a kuchyni. V poválečné době, kdy byla na Březníku umístěna jednotka Pohraniční stráže, byly v budově stáje a seníky, a to až do roku 1969. V průběhu 70.

KOMPASS 1:50 000 (Geodézie ČS)

Ukončená edice turistických map KOMPASS, 1:50 000, v roce 2006, Geodézie ČS.