Původní kostel zasvěcený sv. Mikuláši vystavěn v letech 1515–1516. Současná podoba kostela je po barokních úpravách z let 1710–1713. Roku 1714 vysvěcen k uctění Nejsvětější Trojici. Poslední opravy kostela proběhly počátkem 21. století.
Pohled od severovýchodu
© Pavel Vítek 09/2009
Graficke pismenko Obec Sádek se nachází na severním okraji Českomoravské vrchoviny a Chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy, 4 km jihozápadně od Poličky. Okolí je kopcovité a lesnaté vhodné pro pěší túry a houbaření.
Kostel Nejsvětější Trojice dominuje z mírného návrší centru obce.

historie

Původně v obci Sádek stál kostel zasvěcený sv. Mikuláši. Ten byl vystavěn v letech 1515–1516. Dnešní podoba kostela je po barokních úpravách z let 1710–1713 a novém vysvěcení k uctění Nejsvětější Trojici roku 1714. Původně stál kostel oddělen od zvonice, která zůstala z původního kostelíku. Jeho zdivo bylo použito na novou stavbu. V roce 1927 provedena velká oprava kostela. Byly vyměněny stropní trámy, na něž byl připevněn starý kazetový

popis

Kostel Nejsvětější Trojice je jednolodní stavba s trojboce zakončeným presbytářem. Kostel je dlouhý 32 m, široký 11 m a vysoký 11 m. V západním průčelí kostela je vztyčena hranolovitá věž. Zařízení interiéru je pseudobarokní. Hlavní oltář byl přestavován a upravován do dnešní podoby v roce 1894. Původní varhany pocházely roku 1775 a sloužily až do roku 1939, kdy byly v chrámu instalovány varhany nové. Kazatelna z roku 1649 pochází z kostela sv.