Hrady.cz
Poutní kostel Proměnění Páně z let 1763–1765 na vrchu Křesovec postavený podle plánů K. I. Dientzenhofera. Vybavení rozkradeno, vchody zazděny, památka pustne.
Kostel Proměnění Páně u Pacelic
Graficke pismenko Na zalesněném vrchu Křesovec (496 m n. m.) nad Pacelicemi poblíž Blatné stojí barokní poutní kostel Proměnění Páně. Přístup po červené značce z obce (cca 300 metrů).
Jiří Cukr , 9.10. 2009

historie

Původně zde stávala menší kaple, na jejímž místě v letech 1763–1765 vyrostl nový barokní kostel. O stavbu se zasloužila hraběnka Marie Alžběta Serenyiová, architektem byl zřejmě slavný Kilián Ignác Dientzenhofer. V místě se nacházela již v 17. století také poustevna. Sláva nového poutního místa zanikla za vlády Josefa II. Kostel velmi zchátral a opraven byl až v roce 1938 díky majiteli škvořetického zámku JUDr. Novákovi. Dnes je stav kostela

popis

Jednolodní kostel má dvě boční kaple. Západní průčelí zdobí štít s pilastry. Rokokové vybavení bylo všechno rozkradeno ve 2. polovině 20. století. V posledních letech byly zcela zazděny vchody do objektu, který se stal nepřístupným. Rozbitá okna, poškrábané omítky a okolí zarůstající stromy a keři památce skutečně nesluší… Z okraje lesa se otevírá pohled východním směrem.