Borová u Poličky - Svatá Kateřina
Pseudogotický kostel vystavěn v letech 1890–93 na základech ranně gotického kostela ze 13. st. přestavěného v roce 1668. Interiér kostela vybaven také pseudogoticky.
Pohled od jihu, od hlavní silnice
© Pavel Vítek 09/2009
Graficke pismenko Obec Borová se nachází 10 km severozápadně od Poličky při silnici I/34 Hlinsko – Polička – Svitavy. Kostel sv. Kateřiny se nachází u této silnice na okraji obce při příjezdu od Hlinska vlevo. Tato část dnešní Borové se původně nazývala Svatá Kateřina.

historie

V bývalé obci Svatá Kateřina stával kostek již v počátcích 13. století. Radikálně byl přestavěn v roce 1668. Byl však zničen požárem a nic se z něj nedochovalo. V letech 1890–1893 byl v obci vystavěn nový kostel na základech původního raně gotického. Postaven byl v pseudogotickém stylu a v této podobě se dochoval dodnes.

popis

Současný novogotický kostel sv. Kateřiny postavený v letech 1890–1893 si od doby své výstavby do dnešních dnů ponechal svou původní podobu. Zařízení kostela je pseudogotické a pochází z doby jeho výstavby. Původně na oltáři z roku 1893 byla umístěna socha sv. Kateřiny pocházející z 15. století a nacházela se již v původním kostele. Nyní je umístěna v městském muzeu v Poličce. Kostel byl roku 1899 vybaven varhany a roku 1890 dubovými lavicemi.