Jednolodní kostel byl vystavěn v gotickém stylu v pol. 14. stol. Přestavěn na přelomu 16. a 17. stol a naposledy opravován v r. 2000. Na hřbitově u kostela osmiboká kostnice s vysokou kuželovitou střechou.
Kostelní věž a hřbitovní kostnice
© Pavel Vítek 09/2009
Graficke pismenko Obec Borová se nachází 10 km severozápadně od Poličky při silnici I/34 Hlinsko – Polička – Svitavy a při místní komunikaci vedoucí do Oldříše a Kamence u Poličky. Kostel sv. Markéty nalezneme po pravé straně nad touto komunikací na východním konci obce.

historie

Původní gotický kostel byl vystavěn v první pol. 14. století. Roku 1350 se již připomíná jako kostel farní. Z této doby gotického kostela se zachovalo zdivo ve zdech presbytáře. K přestavbě kostelní lodě došlo na přelomu 16. a 17. století. V 18. stol. přistavěna kruchta a renovováno schodiště na věž. Poslední opravy kostela se uskutečnily roku 2000. Současně s výstavbou kostela byla na hřbitově obklopující kostel vystavěna kostnice.

popis

Kostel sv. Markéty je jednolodní stavba. Chrámová loď je dlouhá 26,5 m a široká 7 m. Presbytář zvenčí pravoúhlý, uvnitř půlkruhově zakončený. Na jeho severní straně je umístěna zděná kostelní věž s dřevěným podsebitím na krakorcích. Novými šindeli střecha pokryta při opravě kostela v roce 2000. Rokokové zařízení kostela pochází z 2. pol. 18. století. V kostelní věži a v sanktusníku bylo původně umístěno celkem 5 zvonů. Dva zvony byly