Zámek byl přestavěn ze starší tvrze hrabětem Václavem z Bubna v první pol. 18. stol. V r. 1939 byla budova zabána něm. správou a sloužila jako domov pro starší příslušníky Jednoty čes. bratří. Dnes je v něm Ústav pro ment. postižené děti.
Graficke pismenko Suchomasty leží v bývalém okrese Beroun, nedaleko Koněpruských jeskyní. Zámek byl postaven v 18. století na místě bývalé tvrze. Jedná se o dvoupatrovou barokní budovu s mansardovou střechou. Dnes je v něm Ústav pro mentálně postižené děti. Součástí panství byl i pivovar, který byl v roce 1966 uzavřen.
27.3. 2004

historie

Obec Suchomasty se uvádí již v 11. stol. První zmínka o tvrzi v této obci je však až z roku 1473. Vlastní zámek postavil na místě bývalé tvrze nejspíše hrabě Václav z Bubna v první polovině 18. stol. V okolí zámku je anglický park, založený v 1. polovině 19. stol. V roce 1918 byl zámek rekonstruován. V roce 1939 byl zabrán pod německou správu, po válce zkonfiskován a nejprve sloužil jako domov pro starší příslušníky Jednoty českých bratří,

27.3. 2004
    Vlasovci
    V květnu 1945 zde sídlilo velitelství Vlasovců. Gen. Buňačenko, který zastupoval nemocného gen. Vlasova zde jednal se zástupci odbojů o pomoci v připravovaném pražském povstání. V té době čítala Vlasovova armáda cca 12000 plně vyzbrojených mužů. Vzhledem k vlastizradě požadovali výměnou za pomoc, politický azyl. 7. května 1945 jednotky generála Buňačenka přisly od Berouna na pomoc Praze. Dohoda o azylu ze Suchomast byla politicky anulována což

Jan Pospisil , 7.11. 2013