Moje místa 0
Pseudogotický kostel, nahradil středověký kostel téhož zasvěcení, zmiňovaný r. 1357. Zničen požárem r. 1670, poté postaven ve stylu raného baroka. V l. 1859–64, Josefem Míčou přestavěn pseudogoticky. Ve 20. století zchátral, nedávno zahájena obnova.
pohled od severovýchodu
© Milan Caha 05/2009
Graficke pismenko Dnešní svatyně nahradila středověký kostel téhož zasvěcení, poprvé zmiňovaný roku 1357 jako kostel farní. Středověký kostel neměl věž, nedaleko stávala dřevěná zvonice se zvony z let 1525 a 1577. Kostel byl zničen při požáru v roce 1670, poté byl znovu postaven ve stylu raného baroka. V letech 1859–64 byl přestavěn pseudogoticky. Autorem této poněkud bizarní, a ve své době i kontroversní úpravy byl architekt Josef Míča, zámecký stavitel Oktaviána Kinského. Regotizace se netýkala interiéru, ten zůstal raně barokní. Kostel získal věž nad západním průčelím a následně byla zbořena stará dřevěná zvonice. Kostel byl znovu vysvěcen 9. července 1864. Kostel ve 20. století značně zchátral, na počátku 21. století byl prohlášen kulturní památkou a díky místní iniciativě začala jeho obnova.
Milan Caha (zdroj: Poche E.a kol.: Umělecké památky Čech 1, A/J, Academia, Praha 1977), 28.11. 2009

popis

Jednolodní kostel s pravoúhlým presbytářem, čtvercovou sakristií po severní straně a hranolovou věží před západním průčelím. Fasáda je zdobena prvky anglické gotiky. Presbytář je sklenut barokní křížovou klenbou. V jižní stěně je drobná odkládací nika s klenbou ve tvaru konchy. Raně barokní mobiliář kostela je z doby kolem roku 1700, má vysokou uměleckou úroveň.