Hrad vybudován před r. 1299 Sezimou z Hořepníka na návrší nad Cidlinou. Za držení Rožmberků byl dobyt husity, poté střídal často majitele a držitele, sloužil jako královská zástava. Po přenesení správy panství pustne a r. 1570 je uváděn jako pustý.
místo, kde stával hrad Hradišťko
© Milan Caha 05/2009
Graficke pismenko Hrad Hradišťko pravděpodobně vybudoval Vítkovec Sezima z Hořepníka, který ho daroval svému synovci Dětochovi z Třebelovic. První písemnou zmínkou o hradu je potvrzení tohoto daru králem Václavem II. z roku 1299. Hrad byl postaven mírném návrší, ze třech stran chráněném Cidlinou a bažinami. Opevnění, tvořené dvojitými vodními příkopy a valy, bylo vybudováno na jižní straně. V areálu hradu stávala pravděpodobně jen obytná budova, hospodářské zázemí bylo mimo opevněnou plochu. Dětoch zemřel před rokem 1334 a hrad zdědil Petr z Rožmberka. Rožmberkové na Hradišťku nesídlili, spravovali jej dosazení purkrabí (např. v roce 1388 to byl Jaroš ...
Milan Caha (zdroj: Šimek T. a kol.: Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku; Východní Čechy. Praha, nakladatelství Svoboda, 1989), 6.10. 2009

Časová osa

1299
    První písemná zmínka o hradu.
    1344
    Hrad zdědil Petr z Rožmberka.
    1388
    Hradišťko spravoval Jaroš z Libře (dosazený purkrabí).
    1420
    Hrad vlastněný Oldřichem z Rožmberka dobilo husitské vojsko, novým majitelem se stává Jindřich z Vartemberka.
    Hradišťko prodáno Valdštejny Vladislavu II.
    Král Ludvík hrad zastavil Zdeňku Lvovi z Rožmitálu (za královské držby začal hrad pustnout).