Barokní kostel sv. Jeronýma pochází z let 1708–1714. Posledními opravami prošel počátkem 21. stol. Kostel je jak stavebně, tak i vnitřním zařízením zařazen mezi chráněné památky.
Pohled na kostel od jihu
© Pavel Vítek 09/2009
Graficke pismenko Obec Křetín leží na rozhraní Českomoravské a Drahanské vrchoviny, v údolí říčky Křetínky. Nachází se 7 km západně od Letovic. Kostel sv. Jeronýma leží v západní části obce, nedaleko zámku, u silnice spojující Poličku s Letovicemi. Nedaleko Křetína směrem na Letovice se na říčce Křetínce nachází údolní nádrž Letovice, využívaná k rekreačním účelům.

Kostel sv. Jeronýma v Křetíně
    První doložená písemná zmínka o Křetíně pochází z roku 1308. Stavba barokního kostela sv. Jeronýma v Křetíně byla zahájena roku 1708 a dokončen byl roku 1714. Posledními stavebními úpravami prošel kostel počátkem 21. stol. Tyto úpravy byly dokončeny ve druhé polovině roku 2008 a na jaře 2009 rekonstrukcí krovu a výměnou střešní krytiny nad chrámovou lodí. Kostel je jak stavebně, tak i vnitřním zařízením zařazen mezi chráněné památky.

popis

Kostel sv. Jeronýma je podílná stavba obdélníkového půdorysu ukončená pětibokým, nepatrně odsazeným kněžištěm. K lodi přiléhají po stranách sakristie a předsíň s otevřenými oratořemi. V jihozápadní části osy chrámové lodi, v průčelí kostela, stojí hranolovitá věž. Fasády člení nízké pilastry s nevýraznou římsovou hlavicí. Hlavní portál kostela je ve valeně zaklenutém podvěží. Hlavní oltář pochází z 18. stol. a jedná se o dílo neznámého mistra.